בוא איתי אל הגליל: קובי פינקלר בטיול מיוחד | צפו

מערכת האתר 1 Comment on בוא איתי אל הגליל: קובי פינקלר בטיול מיוחד | צפו

כתב התיירות של ׳קול חי׳, קובי פינקלר בטיול מיוחד אל הגליל המערבי, העיר מעלות הקסומה ואגם מונפורט השוכן למרגלותיה. מוזיאון המייסדים, נופי הבראשית, אטרקציות וקברי צדיקים – בכתבה שלפניכם | צפו

צילום: קובי פינקלר
13:46
28.04.24
מערכת האתר No Comments on משיח, עכשיו! הרב שניאור אשכנזי והרב דב הלפרין בסעודת משיח • צפו

התכניות האחרונות

ארכיון תוכניות

פוסטים אחרונים

תגיות

גבוה מעל בקעת בית הכרם בגליל העליון, חובקים בתי האבן  והבטון של  מעלות וסביבתה את צלע ההר התלול, הזרועה עצי רימונים, זיתים, תאנים וגפנים.

עצי החרוב , מלאו בימים אלו פרי. החרוב , כאחד משבעת המינים שנתברכה בהם ארץ ישראל  מסמל את הארץ. בכל אשר תפנו ברחבי הארץ, תוכלו  לטעום את הפרי המתוק הזה.

בין בתיה של פקיעין העתיקה, הפרי מבשיל עכשיו בשיא פריו.

"ואני נתרשמתי רושם רב מן הסבלנות והידידות הגלויים לעין ששררו בין בני כל האמונות השונות הללו" כתב סיר לורנס אוליפנט על פקיעין בשנת 1883.

לו רק למען סיפור יהודי אחר הקשור לפקיעין ואפוף מסתורין על רבי שמעון בר יוחאי- הרשב"י, עלינו למעלות ולפקיעין.  מספרים שרשב"י ובנו  ר' אלעזר ברחו מהרומאים לאחר מרד בר-כוכבא והסתתרו במערה בפקיעין במשך 13 שנה, כאשר עץ החרוב שגדל לצד המערה והמעיין המקומי סיפקו להם את כל צרכיהם. שם גם נכתב כנראה ספר הזוהר.

גם בית הכנסת העתיק בפקיעין שנמצא בלב כפר שהוא אחד הקסומים והמעניינים ביותר בישראל.

בבית הכנסת נמצאים שרידי ספר תורה עתיק ופיתוחי אבן שנאמר עליהם שהובאו לכאן למשמרת על-ידי פליטים שנסו מירושלים מפני הרומאים שהחריבו את העיר ואת בית המקדש.

חזית בית הכנסת מופיעה על צדו האחורי של השטר (הישן) של 100 ש"ח, מכיוון שיצחק בן צבי, הנושא את דיוקן השטר, חקר בין היתר בספרו "שאר ישוב" את היישוב היהודי בפקיעין.

הסיור עם מדריכי עמותת הגליל המערבי,  עובר במקומות בהם העבר פוגש את ההווה, במקום בו חיה קהילה יהודית ללא הפסקה במשך למעלה מ- 2,000 שנה (למשל, סיפורה של משפחת זינאתי, המשפחה שמעולם לא עזבה את הארץ, והמשיכה לקיים חיים יהודים בארץ ישראל גם בשנים בהן גלה העם היהודי מארצו).

במרכז המבקרים של עמותת "בית זינאתי" בפקיעין" שהוא למעשה בית עתיק שהופך למוזיאון, מתגוללים חיי פלאח גלילי והופכים לסיפור. חוויות ממרקם החיים המורכב, של אישה יהודייה החיה בתוך כפר של ארבע הדתות.

סוד הארגן בחוסן

בהרי האטלס נחשף שמוליק אילוז לקסמם של עצי הארגן ובנה סביבם וסביב התרבות המרוקאית, את מרכז המבקרים המיוחד שלו.

ביקור במרכז המבקרים וסיפורו אישי, מבטון לסבון, מרתק.

על כביש חוסן פקיעין, בנה שמוליק מרכז מבקרים עוצר נשימה. את מבנה המרכז בנה שמוליק במו ידיו במשך שלוש שנים מחומרים טבעיים- בוץ ואדמה נגוחה.

המקום כולל בוסתן מרוקאי עם צמחים ריחניים, פינה ליצור סבונים משמן ארגן, מטע של עצי ארגן וקירות שכל אחד מהם מספר סיפור.

מרכז המבקרים משקיף לנוף יפהפה ויש בו פינות ישיבה וטאבון מרוקאי (פרנה) שנבנה גם הוא ע"י שמוליק.

במרכז המבקרים היפיפה של שמואל אילוז תוכלו להנות מסיפור ההתאהבות של שמוליק בשמן הארגן שהביאה אותו עד להרי האטלס וסיור בבית המדהים שיצר במו ידיו במשך שלוש שנים. הסיור כולל כיבוד קל.

והיכן אוכלים? בשר חלק לדעת בית יוסף, ירק מהדרין ובישול ישראל.  מסעדת הדרל'ה.

ראשית לשם. גם אני טעיתי בתחילה. זהו פשוט שמה של בעלת המסעדה הדר.  היא ובעלה השף סיון פתחו מסעדת שף כשרה המשלבת חומרי גלם איכותיים, טעמים נפלאים, שרות אדיב ונוף עוצר נשימה.

המיקום מושלם. הכשרות מהודרת והאוירה נפלאה. זו מסעדה עם מטבח גלילי המשלב בשרים מובחרים, דגים טריים ומנות צמחוניות נפלאות.

והסיפור? בשנת 2005  החליטו בני הזוג סיון והדר אמסלם  לעבור מתל אביב ולהגשים חלום. החלום  הפך למסעדת שף כשרה.

המנצח על התפריט – השף סיון אמסלם – סיון בעל תעודה סוג 5 בדן גורמה של משרד התמ"ת ובוגר ה- HEG PROGRAM בביה"ס הגבוה ללימודי קולינריה הקורדון בלו בצרפת באוניברסיטת ריימס שמפיין ארדן, התשוקה לבישול ולמטבח הופיעה בגיל צעיר מאוד בשילוב עם האסתטיקה והאומנות.

האיבזור מושלם. ריהוט עץ כבד  וכהה ומפות לבנות צחות לצד תאורה עמומה וחום אור נרות רומנטי. עוד גילוי -המסעדה מופיעה כחלק ממאגר המסעדות הידידותיות לחולי הצליאק וישנה מודעות גבוהה לנושא במטבח. אפילו הקינוח המהפנט של הסופלה שוקולד חם הנפלא שלנו הינו ללא גלוטן.

ארוחות צהריים וערב עשירות עם טעמים בלתי נשכחים, הכשרות כאמור מהודרת, בשר חלק לדעת בית יוסף, ירק מהדרין ובישול ישראל.

התחלנו עם פקיעין שלפני 2000 שנה וסיימנו על מעלות  של לפני 70 שנה.

מוזיאון המייסדים מעלות

כשהציעו לי מעמותת התיירות בגליל המערבי לסקר מוזיאון מייסדים במעלות, לא ידעתי למה לצפות. שוב לקחו כמה צילומים ופריטים והפכו אותם למוזיאון? חשבתי בלב.

אבל כשהגעתי למקום לא רציתי לעזוב. גם בגלל בצלאל המייסד, וגם בגלל התוכן. איכותי, מרתק ומלמד.

אז על מה הסיפור הגלילי הזה?

שני מבנים יבילים וארוכים מספרים את סיפורה של ההתיישבות במעלות מגולה לגאולה.

באמצע, על אדמה טרשית מקווה יוזם והוגה הרעיון ואף מבצעו בצלאל דהן (83) להקים אוהל גדול שיחבר בין שניהם. כרגע, הוא אפילו רכש כמה חמורים שמעלים את העולים "מהגולה אל הגאולה".

מוזיאון המייסדים במעלות, מביא את תולדות ההתיישבות במעלות ואת סיפור הקמת היישוב שקם על יסודות המעברה בתרשיחא ובאזור התעשייה. הוא מתמקד בסיפורם של מייסדי העיר ומאפשר למבקרים להתנסות בעלילות החלוצים, ללמוד על מעשה היחיד בבניין הארץ ולפתח את הזיכרון ההיסטורי ויחס של הערכה לפועלם של המתיישבים הראשונים.

המוזיאון ממוקם בשכונת מגורים משנות ה-60 דמוי קרון רכבת ומיועד למגורי משפחות עולים שעלו מצפון אפריקה. המבנים עברו תהליך של שיקום ומשמשים משכן למורשת המתיישבים כובשי ההר בגליל המערבי.

הביקור מרתק. תתחילו באגף הדרומי, שם נכנסים להיכל התהילה. הביקור כולל מפגש עם בעלי מלאכה ותעשיה זעירה שהביאו עמם מהגולה וכולו מסע היסטורי בזמן-מערי המערב (צפון אפריקה) בואך מעלות. מפגש מרתק, מרגש ומעורר השראה אודות מקורות התרבות והמסורת של המתיישבים.

בואכה האגף הדרומי, טביעת אצבע מפוסלת במתכת. היוצר, האמן מישל בן זקן, ביקש לספר באמצעותו סיפור אישי שאופייני לעליית יהודי צפון אפריקה לישראל בשנות החמישים: למרות שאביו היה בוגר מערכת החינוך הצרפתית באלג'יריה, הפקיד שקיבל אותו ביומו הראשון בארץ הושיט לו כרית דיו כדי שיחתום את שמו בטביעת אצבע, מתוך הנחה שאינו יודע קרוא וכתוב. כשהבן מישל שאל את אביו כיצד הרגיש באותו רגע, ענה לו האב "אין דבר, לפחות אנחנו בארץ ישראל".. כל אימת שבצלאל מספר את הסיפור הוא מתרגש מחדש.

"מטרת המוזיאון מבחינתי היא לספר את סיפורה של ההתיישבות בעל כורחה", אומר לנו מייסד ומנהל המוזיאון, בצלאל דהן שאף זכה בפרס שר החינוך על פועלו, "אני אומר 'בעל כורחה', כי להבדיל מהקיבוצים מסביב, שהתארגנו בקבוצות בשביל ללכת לגבולות, את העולים מצפון אפריקה לא שאלו. ועדיין הם הצליחו ליצור יישובים למופת בישראל, ומגיע להם שיספרו את הסיפור שלהם, ושהם יהפכו להיות חלק מהנרטיב".

מוזיאון המייסדים הוא פרי עמלו של איש אחד, בצלאל דהן ושיר הלל ליהדות מרוקו שבניה ובנותיה היו ממייסדי העיר מעלות. המוזיאון משחזר ומנציח את ראשוני מעלות, שעלו ארצה מכל חבלי מרוקו והתיישבו על הר טרשים קרח והקימו עיר לתפארת מדינת ישראל.

פנינה חבויה מן העין, מוזיאון העושה כבוד רב לא רק למייסדי מעלות אלא לבני העדה המרוקאית כולה.

כדאי מאד להזמין את הסיור בליווי והרצאה של בצלאל בטלפון 050-4076264. העברית והמרוקאית שלו מושלמים. ימים ראשון עד חמישי 8-16. הסיורים בתשלום.



1 תגובות

מיין תגובות